29 iulie 2011

Ciorba de dovlecei



Inca o ciorba usoara de vara , foarte buna , mai ales servita cu smantana.




Ingrediente :
- 2 dovlecei tineri
- 2 cepe
- 2, 3 morcovi 
- 2 rosii
- 2 ardei
- 1 cescuta de orez
- 3 lg de ulei
- patrunjel
- sare si piper


Curatam dovleceii si ii taiem cubulete , morcovii ii taiem rondele , ardeii bucati , rosiile decojite le taiem cubulete si ceapa o tocam marunt.


Dovleceii , morcovii si ardeii ii punem in apa calduta la fiert.
Cand fierbe apa , adaugam 1 lg de sare si ceapa tocata.


Cand legumele sunt aproape fierte , adaugam orezul spalat si rosiile.


Fierbem aprox. 20 -25 min. sa se fiarba si orezul , apoi adaugam patrunjelul , piperul si daca mai este necesar, sare. Stingem focul si adaugam 3 lg de ulei .


Adaugam in farfurie smantana si servim , pentru cine prefera, alaturi de un ardei iute.


POFTA BUNA !

Mancare de rosii



Aceasta mancare este foarte buna cu rosii, bine coapte, de gradina.




Ingrediente :
- aprox. 2 kg de rosii
- 5 cepe
- 2 , 3 ardei
- 3 morcovi
- 1 capatana de usturoi
- 2 lg-te de busuioc
- 3 lg de ulei
- patrunjel
- sare si piper


Ceapa si morcovul se pun in 3 lg de ulei si putina apa si se lasa pana se inmoaie putin.


Se adauga ardeiul...


...si rosiile decojite si taiate felii.


Se fierbe pana scade putin apa lasata de rosii , apoi adaugam 2 lg de pasta de tomate pentru a se lega mai bine sosul.


Adaugam patrunjelul si usturoiul si mai fierbem 1 minut.


Potrivim gustul cu sare si piper.


Servim cu paine sau mamaliguta calda.


POFTA BUNA !


Drob de nuca



Aceasta reteta de drob o am de la mama si chiar daca am incercat mai multe retete diferite de drob , parca tot aceasta mi se pare mai gustoasa. Am servit cu acest drob mai multi prieteni si nimeni nu si-a dat seama ca este facut cu nuca. Tot secretul , dupa parerea mea, este cum macinam nuca. Pentru acest drob nuca trebuie macinata in masina speciala pentru nuca. Aceasta masina de rasnit nuca , o transforma in fulgi fini si nu se simte absolut deloc in compozitie.




Ingrediente :
- 4 felii de paine
- 5 cepe potrivite
- 15 lg de nuca
- 2 lg pasta de tomate
- 5 oua crude
- 3 lg de ulei
- marar , patrunjel
- sare si piper
- 1 lg de pesmet
Optional 2 - 3 oua fierte.

Feliile de paine le inmuiem in apa si le stoarcem bine.


Ceapa o calim / inabusim in cele 3 lg de ulei + 3 lg de apa.


Amestecam toate ingredientele , fara albusurile de la oua.


Albusurile le batem spuma...


...apoi le amestecam usor in compozitia facuta anterior.


Ungem o tava cu ulei si presaram pesmet .Punem jumatate din compozitie si asezam ouale taiate in doua pe lungime si apoi restul de compozitie.


Nivelam bine drobul si il introducem in cuptor pentru 1 ora la foc mediu.
Se poate testa cu o scobitoare la fel ca la blatul de tort.


Se scoate din cuptor si se lasa la racit.


Taiem drobul felii si il servim alaturi de piure de cartofi.


POFTA BUNA !


Tort cu ananas




Ieri a fost ziua tatalui meu si i-am preparat un tort racoros de vara si foarte simplu de preparat.




Ingrediente pentru blat :
- 5 oua
- 5 lg de apa rece
- 10 lg de zahar
- 10 lg de faina


Separam albusurile de galbenusuri, apoi batem albusurile cu cele 5 lg de apa , pana se face spuma.
Adaugam treptat cele 10 lg de zahar si mixam pana se face o bezea tare.


Adaugam galbenusurile pe rand si amestecam bine.


Dupa ce s-au incorporat galbenusurile , adaugam treptat faina si amestecam usor cu o paleta.


 Punem hartie de copt intr-o forma de tort si rasturnam compozitia , apoi o bagam la cuptor.


Tinem la cuptor la foc mediu 30-35 min.si la final facem testul cu scobitoarea.


 Lasam blatul sa se raceasca , apoi il taiem in 3 parti.


 Pentru crema si decor avem nevoie de :
- 1 cutie ananas
- 400 - 500 ml frisca
- 1 ciocolata amaruie



Strecuram siropul de la compotul de ananas si bucatile le taiem cubulete mici si le stoarcem de zeama.


Batem frisca si o amestecam cu jumatate din ciocolata, data pe razatoare.


Insiropam blatul de tort cu siropul de la compot.


Punem frisca si bucatelele de ananas intre blaturi.


Peste ultimul blat insiropat punem frisca simpla fara ciocolata si nivelam bine.


Decoram cu bucati de ananas si ciocolata rasa.

POFTA BUNA !


Paste cu nuca



Imi plac aceste paste cu nuca si se fac foarte usor.
Pentru cei care nu prefera nuca , se pot servi alaturi de gem sau dulceata.




Ingrediente :
- 1 punga paste spiralate
- 1cana de nuca macinata
- 7 lg de zahar
- 1 cescuta mica de ulei
- pesmet


Punem uleiul intr-un vas adanc si il incingem putin.


Adaugam treptat pesmetul pana absoarbe tot uleiul.


 Lasam aprox. 5-6 minute sa se prajeasca putin pesmetul.


Fierbem pastele si le lasam sa se scurga bine de apa.


Apoi le adaugam peste pesmetul prajit si amestecam bine.


Amestecam cu grija pana sunt acoperite foarte bine de pesmet.


Nuca macinata o amestecam cu zaharul.


Punem pastele in farfurie si presaram deasupra nuca.


POFTA BUNA !